التخطي إلى المحتوى الرئيسي

يلا نتعرف على الفول

 كتب :محمد هشام


في حديث بين صديقين سأل الاول الثاني "بتاكل فول ؟'

و رد عليه "يعم هو ده سؤال ده انا بفطر بيه كل يوم"

ثم ذكر الاول و هو يهدف للوصول لنقطة معينة "طب عمرك سألت نفسك ليه مصريين كتير بيجيلهم فشل كلوي او امراض الكبد" فيرد عليه الثاني في تعجب "يعم اي علاقة ده بالفول الأمراض دي وراثية" و قام الاول بالرد عليه في انفعال بسيط يدل على تاثره بالموضوع"عارف انها وراثية بس هقولك معلومة تسوية الفول بتحتاج ما لا يقل عن ٥ ساعات تقدر تقولي ازاي بقى بنلاقي المطاعم و العربيات بيسو اكتر من قدرة فاليوم ،مفكرتش فمرة انهم لو استهلكو غاز او طاقة عموما طول الفترة دي هتكلفهم كتير  ،انا بقى جاي اقولك السر" .


و السر ان فيه مادة اسمها ايديتا EDTA أو "ثنائي أمين الإيثيلين رباعي حمض الأسيتيك"هي مادة يتم تصنيعها كيميائيًا ويرمز لها تجاريا بالرمز ،E385 و بيتم وضعها على الفول علشان تسرع تسويته و تجهيزه و بيتم توفير الوقت و الطاقة على حساب صحة الناس و من اضرار المادة : 

- توقف نشاط انزيمات الكبد

- تؤدي إلى ارتفاع نسبة الكرياتين واليوريا في الدم 

- الفشل الكلوي وتليف الكبد

- قشعريرة، حمى، أو صداع 

- تجلط الدم في الوريد.

-انخفاض مستويات المغنيسيوم والبوتاسيوم في الدم.

-الإسهال، والتقيؤ، أو الغثيان.

-الإعياء.

-مستويات غير طبيعية للكالسيوم في الدم.

-صدمة الانسولين.

-عدم انتظام ضربات القلب


و بعد كل ده اكيد مش الهدف انك متاكلش فول بس كل منه بكميات صغيرة او يفضل انه يتعمل فالمنزل و طريقة عمله فالمنزل بتبقى كالاتي: 


-يُنقع الفول مع نصف كوب من القمح ممكن ليلة كاملة وفي حالة الاستعجال لتحضيره يمكن تحضيره لـ6 ساعات.


- يصفى الفول والقمح ويغسل جيدًا لمدة 3 دقائق.


- ثم يجهز جزرة مبشورة، حبة طماطم مقشرة ومقطعة، ليمونة مقطعة، 2 ملعقة كبيرة من العدس، عرق كرفس أخضر مقطع.


- يوضع الفول المغسول وكل المكونات السابقة داخل الوعاء المخصص لتدميس الفول.


- يغطى الفول بالماء ويرفع على نار متوسطة حتى الغليان، ثم تخفض النار لأقل درجة.


- يتابع الفول كل ساعة حتى يزود بالماء الساخن إذا أوشكت الماء التي أضافت له على الجفاف.


- يستغرق الفول حوالي 5 ساعات أو أكثر لتمام النضج


و اهم حاجه ان اصحاب المطاعم لازم يعرفو ان هما مسؤولين عن كل الناس اللي بيجو ليهم و انهم لازم يكونو قد ثقة الناس دي و ميضرهمش لاجل المكسب و برضو من واجبك انك لما تاكل حاجه من برا بيتك حاول تكون حريص على معرفة طريقة تحضرها و مصدرها و لو مش هتقدر تعمل كدة فيفضل تكون كمياتك صغيرة





تعليقات

المشاركات الشائعة من هذه المدونة

اي هي حكاية شعبان بتاع السمك ؟

كتبت :- ابتسام حسن  اشتهرت في اسكندرية جملة اغلب الناس عرفاها و بتتقال بين الاسكندرانية و السياح كمان وهي " هو ده شعبان بتاع السمك اللي بيقولوا عليه ؟ " جملة طويلة وراها قصة نجاح مميزة جدا ، عشان كده تعالوا نرجع ب الزمن شوية لورا و تحديدا سنة 1917 م .  في منطقة معروفة في اسكندرية و مشهورة اسمها " المنشية " قريبة من محطة الرمل اتشهر وقتها واحد هناك اسمه " شعبان " واقف في الزواية بجانب فندق " كنال السويس " بعربية صغيرة جدا بيبع فيها سمك و معاه قلاية اللي ميزه وقتها أن السمك بتاعه مكنش مجمد ده كان طازج و السر الأكبر كان ف الخلطة أكل من عنده الإسكندرانية و السياح  لحد ما العربية دي بقت دكاكين كتير صغيرة جنب بعض في نفس المكان وهو ماشي ع نفس النظام يصطاد الفجر و يرجع يبيع السمك مقلي للناس لحد ما بقي اشهر بتاع اسماك في اسكندرية على الرغم من وجود افخر المطاعم ع البحر الا ان السر في الخلطة وطعمه المميز . و مات شعبان و كمل مكانه أحفاده وبقى في فرعين مكانه الرئيسي القديم في المنشية و افخر مطعم موجود على البحر مكون من 3 ادوار بطول خط البحر ، وهما مكملين على ...

(حكاوى الطريق)

أنا عم مصطفي حالي زي اي حال مواطن مصري بيجري ورا أكل عيشه علشان يعرف يعيش ويجيب الأكل والشرب والكهربا وكمان علاج الأنسولين لاني عندي السكر وكل الحاجات التقليديه دي طبعاً أنت متخيل اني متجوز وعندي دسته عيال وده توقع غلط أنا عايش لوحدي منكرش أن دي حاجه صعبه بس هي مش وحشه او لحد دلوقتي مش وحشه وبشتغل علي تاكسي ورديه بليل بالذات هتقولي ليه هقولك علشان الليل هادئ وكمان لكذه سبب هنعرفهم سوا ودام المهم إني أنا كمان من صغري بحب جدا اني أتكلم كتير أو بمعني اصح لكاك يعني وكنت بحب القرايه وخصتا  بقي سلسله ما وراء الطبيعه ولحد دلوقتي لسه محتفظ بيها بقراها اتسلي بيها كده بدل مانا قاعد لوحدي وبما أني بحب اتكلم كتير فا حبيت اتكلم كتير مع الناس اللي بتركب معايا اهه برده نضيع وقتنا وبرده نسمع حكاوي علي الطريق بس بصراحه يعني فيه حكاوى بتبقي قاسيه جدا علي الشخص وفيه حكاوي بتبقي خفيفه كده وهي دي حال الدنيا يعني ساعات بتبقي مره وساعات بتلين علشان مطولش عليكم ولا تزهقوا مني تعالوا نشوف الزبون اللي جاي ده ونسمع حكايته وقصته بس كان لازم اعرفكم بنفسي لأن مشوارنا طويل وحكايات ملهاش نهايه معلش لو صدعتكم بانا...

في الثواني الأخيرة.. معلول ينقذ الأهلي ويصعد به لنصف نهائي كأس مصر

كتبت / بسملة خميس شهد اليوم ستاد الجيش ببرج العرب مباراة الأهلي و المصري في الدور ربع النهائي من بطولة كأس مصر. ونجح الأهلي في الفوز على المصري البورسعيدي  في مباراة مثيرة حسمها الأهلي بنتيجة 2-1  في الشوط الإضافي الثاني بعد امتداد المباراة لـ 120 دقيقة. انتهى شوط المباراة الأول بالتعادل السلبي بدون اي أهداف بين الفريقين، حيث أن الفريقين لم يقدموا أي شيء يذكر خلال دقائق الشوط الأول. وفي شوط المباراة الثاني، حاول الفريقين افتتاح النتيجة والتسجيل، إلا أنهم نجحوا في الحفاظ على شباكهما خالية من الأهداف حتى نهاية الوقت الأصلي للمباراة. وفي الدقيقة ال 5 من الوقت الضائع من الشوط الثاني أحرز المصري الهدف الأول عن طريق رأسية قوية من مروان حمدي. وكاد المصري من تحقيق الفوز والصعود لنصف النهائي، إلا أن المارد الأحمر نجح في الحصول على ركلة جزاء بعد هدف النادي المصري بدقيقة واحدة عقب عرقلة حسين الشحات داخل منطقة جزاء المصري. وهو الأمر الذي قاد النادي الأهلي للتعادل في الثواني الأخيرة القاتلة من المباراة بعدما نجح علي معلول في تسديد الكرة بنجاح في منتصف الشباك، لتذهب المباراة للأشواط الإضافي...